«صراحت انقلابی» پاسخی به «صداقت آمریکایی»!
....................................................................................................................................
منعکس شده در:
| رجانیوز | عمارنامه | حزب الله پرس | بچه های قلم | افسران | حرف تو | روایت نو |
| تالار گفتگوی بیداری اندیشه | شبکه اجتماعی 702 | عاشقان ولایت | تازه یاب | خبرپو |
....................................................................................................................................
«من واقعاً باید تشکر کنم از مسئولین کشور که در مقابلهى با دشمن حرفِ صریح میزنند؛
عدم انفعال ملت ایران را و عدم انفعال انقلاب را به زبانِ صریح بیان میکنند؛
این خیلى لازم است. این را باید ما به صورت گفتمان دربیاوریم!»
(فرازی از بیانات امام خامنه ای در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری - 15 اسفند 92)
***
نحوه ی تعامل و رابطه و گفتگو با دشمنی که عداوتش در عمل و صداقتش در دروغگویی ثابت شده چگونه باید باشد؟!
اگر ما بعنوان انقلاب اسلامی ، حرفی با او و درباره او داریم ، که داریم ، چگونه آنرا مطرح کرده و آنرا به روی چه زبانی بیاوریم؟!
پاسخ «گفتمان انقلاب اسلامی» به این پرسش ها را می بایست در رویکرد های علمداران این گفتمان بررسی کنیم.
اول ؛ شرح منش انقلابی امام خمینی (ره) توسط ممتاز ترین شاگرد مکتب ایشان؛
بیانات امام خامنه ای در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش (بهمن 92 ) :
آن چیزى هم که میتواند استقلال را تأمین بکند براى انقلاب اسلامى ما، تکیهى صریح و شفّاف بر مبانى انقلاب است؛ اصول انقلاب، مبانى انقلاب، ارزشهاى انقلاب، بهشکل صریح و شفّاف مورد تکیه باید قرار بگیرد. همچنانکه امام بزرگوار اینجور بود؛ امام از اوّل شروع نهضت، همهى حرف خود را صریح و بدون ابهام بیان کرد. از اوّل، امام رژیم طاغوتىِ موروثىِ استبدادىِ سلطنتى را نفى کرد، ملاحظه نکرد؛ از اوّل معلوم بود که امام دنبال یک نظام و یک تشکیلات مردمى است... اینها را امام صریح بیان کرد؛ پردهپوشى نکرد. امام بصراحت بیان کرد که نظام اسلامى - نظامى بر مبناى اندیشهى اسلام و ارزشهاى اسلامى - باید سرِ کار بیاید؛ پردهپوشى نکرد. امام در قضیّهى مقابلهى با شبکهى صهیونیستىِ خطرناکى که بر دنیا میخواهد حکومت بکند، هیچ ملاحظهاى نکردند، حرفى را پوشیده نگذاشتند، صراحتاً در مقابل صهیونیسم موضع گرفت. امام در مقابل رژیم صهیونیستى که یک رژیم جعلى و غاصب است که بر منطقهى فلسطینِ مظلوم حکومت میکند، صریحاً موضع گرفت؛ هیچ ملاحظه و پردهپوشى نکرد؛ ببینید اینها اصول و پایهها است. امام در اینکه ما با نظام سلطه مخالفیم، هیچ پردهپوشى نکرد. نظام سلطه یعنى آن نظام بینالمللىاى که متّکى است به تقسیم دنیا به سلطهگر و سلطهپذیر؛ امام قاطعاً این را رد کرد. آن نظام سلطه هم در شکل کامل خود تجسّم و تجسّد پیدا میکند در رژیم و دولت کنونى ایالات متّحدهى آمریکا؛ لذا امام صریحاً در مقابل آمریکا موضع گرفت. موضعگیرى ما در مقابل آمریکا به مناسبت این نیست که اینها یک ملّتى باشند که ما با این ملّت مخالف باشیم یا خصوصیّات نژادى تأثیرى داشته باشد؛ مسئله اینها نیست؛ مسئله این است که منش و ذات و رفتار دولت ایالات متّحدهى آمریکا، مداخلهگرى و سلطهگرى است؛ امام در مقابل این، موضع صریح و شفّاف گرفت. براى همین است که شما مىبینید انقلاب بعد از گذشت ۳۵ سال بر اصول و مبانى و بر ریل حقیقى خود استوار و پابرجا است؛ انقلاب عوض نشد، حرف خود را عوض نکرد، راه خود را عوض نکرد، هدفهاى خود را عوض نکرد؛ خیلى مهم است. ...
...راز ماندگارى نظام جمهورى اسلامى بر ریل انقلاب و بر خطوط اصلى امام بزرگوار، همین صراحت بوده است؛ هیچ نبایستى این شفّافیّت را، این صراحت را از دست داد.
در مقابل مخالفان، در مقابل دوستان، در مقابل دشمنان، مواضع جمهورى اسلامى باید مواضع شفّافى باشد. تاکتیکها را میتوانند عوض کنند، شیوههاى کار را میتوانند عوض کنند، [ امّا] اصول، همچنان مستحکم باید بماند؛ این راز استحکام انقلاب و راز پیشرفت کشور است. (1)
دوم؛ شرح منش انقلابی امام خامنه ای در کلام خود ایشان:
من دیپلمات نیستم، من انقلابىام، حرف را «صریح» و صادقانه میگویم.
دیپلمات یک کلمهاى را میگوید، معناى دیگرى را اراده میکند. ما صریح و صادقانه حرف خودمان را میزنیم؛ ما قاطع و جازم حرف خودمان را میزنیم.(2)
«بیان صریح و شفاف مبانی گفتمانی انقلاب در مواجهه ی با دشمن» را می توان عصاره ی این بیانات و شالوده ی خط فکری بزرگان انقلاب دانست.
وجود این نگاه در گفتمان انقلاب اسلامی به حدی روشن است که نیاز به توضیح ندارد ، فقط مسئله ای که باقی می ماند نگاهی است که می تواند در جمهوری اسلامی و در ذهنیت و روش های کاری سیاسیون و دولت های مختلف وجود داشته باشد.که این نگاه و مشی جمهوری اسلامی می تواند منطبق بر مشی انقلاب اسلامی و یا دارای زاویه با آن باشد.
بیانات چند روز پیش رهبر انقلاب در جمع خبرگان ، در شرح این دو نوع نگاهی که می تواند در جمهوری اسلامی و یا به عبارت دیگر در میان سیاسیون و جناح ها و یا حتی در میان مردم وجود داشته باشد ، بسیار قابل تأمل است:
بعضىها هم بمجرد اینکه یک مشکلى براى کشور پیش مىآید، فوراً شروع میکنند به ملامت کردنِ کسانى که استقامت کردند که: هان، دیدید، آدم وقتى اینجور سر حرفش مىایستد، این مشکلات پیش مىآید! در صدر اسلام هم بود دیگر: "لَو اَطاعونا ماقُتِلوا قُل فَادرَءوا عَن [اَنفُسِکُمُ] المَوت." (3) خداى متعال اگر چنانچه بنا گذاشته باشد بر طبق سنت الهى حرکت نکنیم، خب، دچار مشکلات میشویم. اینجور نیست که در جنگ بدر بگویند:" یَقولونَ لَو کانَ لَنا مِنَ الاَمرِ شَىءٌ ما قُتِلنا هاهُنا"؛ (4) اینجورى نیست قضیه که اگر چنانچه ما تسلیم شدیم در مقابل دشمن، آنوقت مشکلات ما برداشته خواهد شد، برطرف خواهد شد؛ نخیر.
من واقعاً باید تشکر کنم از مسئولین کشور که در مقابلهى با دشمن حرفِ صریح میزنند؛ عدم انفعال ملت ایران را و عدم انفعال انقلاب را به زبانِ صریح بیان میکنند؛ این خیلى لازم است. این را باید ما به صورت گفتمان دربیاوریم؛ و این هم یکى از مسائل ما است.(5)
ایشان نه تنها از استقامت در عمل و صراحت در کلامی که از یک سو احساس می شود ، تجلیل می کنند و ملامت کردن ملامت کنندگان را هم تقبیح کرده و از آن انتقاد می کنند ، که از لزوم گفتمان سازیِ این صراحت در بیان در مواجهه ی با دشمن دم می زنند.
این مطالبى که عرض کردیم، اینها فقط نصیحت و درددلِ بین ما نیست که شما بگویید بنده بشنوم، بنده بگویم شما بشنوید، باید اینها به صورت گفتمان در بیاید.
گفتمان یعنى باور عمومى؛ یعنى آنچیزى که به صورت یک سخنِ مورد قبول عموم تلقى بشود، مردم به آن توجه داشته باشند؛ این با گفتن حاصل میشود؛ با تبیینِ لازم - تبیین منطقى، تبیین عالمانه و دور از زیادهروىهاى گوناگون - حاصل میشود؛ با زبان صحیح، با زبان علمى و منطقى و با زبان خوش، بایستى این مطالب را منتقل کرد. (5)
***
کمی تأمل کافی است تا دریابیم که در مواجهه ی با زورگویی و حق ناپذیریِ همراه با تزویر و دروغگوییِ دشمنی به نام آمریکا و یا هر قدرت و دولت این چنینی در دنیا ، زبان صریح انقلابی بسیار کارآمد تر و بُرنده تر از زبان ضمنی دیپلماتیک است.
در مقابل قدرتی که با اسلحه به میز مذاکره می آید و درحالیکه از یک سو دست دوستی دراز می کند ، از سوی دیگر تهدید می کند و بر طبل دشمنی و تحریم های خود می کوبد ، فریاد های «مرگ بر آمریکا»ی 22 بهمن جواب میدهد نه جملات قصار دیپلماتیک.پاسخ به تهدید و توهین و تحریم ، عباراتی نظیر «سازنده نبود» ، «نامطلوب بود» ، «بر خلاف روح توافق و ... بود» نیست.بلکه صراحت همراه با صلابت در کلام است.
پاسخ صحیح به این «صداقت آمریکایی» فقط و فقط «صراحت انقلابی» است.
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
(1) - بیانات امام خامنه ای در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش - 92/11/19
(2) - بیانات امام خامنه ای در دیدار فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش - 91/11/19
(3) - سورهى آل عمران، بخشى از آیهى ۱۶۸
(4) - سورهى آل عمران، بخشى از آیهى ۱۵۴
(5) - بیانات امام خامنه ای در دیدار اعضاى مجلس خبرگان رهبرى - 92/12/15